Van reggaezanger tot bijna President van Oeganda, Bobi Wine (NUP)

Willemjan Vandenplas
5 min readJan 16, 2021

Op 14 januari waren het presidentsverkiezingen in Oeganda. President Museveni die is al sinds ’86 aan de macht is in Oeganda. Oeganda wordt gezien als een donor darling van de VN, VS, Duitsland en Nederland. Tijdens de verkeizingen zijn de mensenrechtenschendingen toegenomen en werd de Bobi Wine, de belangrijkste oppositiekandidaat, tot drie maal opgepakt.

Bobi Wine (NUP, National Unity Platform) was een rastafari die met liedjes over ‘social injustice’ kon scoren bij de massa, maar hij wisselde zijn dreads in voor een kostuum en ging de politiek in. Nu trekken zijn rally’s evenveel toeschouwers als zijn concerten. Hij wil voornamelijk inzetten op veiligheid en investeren in gezonheidszorg, onderwijs en landbouw; een landhervorming doorvoeren om op die manier het land eerlijker te verdelen in Oeganda.

Ondertussen nemen de mensenrechtenschendingen alleen maar toe in Oeganda, het land dat ‘de Parel van Afrika’ wordt genoemd. Grenst aan Rwanda, Congo, Kenia, Tanzania en Zuid-Soedan. Het wordt gezien als één van de stabielere landen in de regio. Nu zitten bv. Enabel (de Belgische intergouvernementele ontwikkelingsorganisatie) daar en de Nederlandse homoloog (90 miljoen euro). Nederland is een belangrijke ‘stakeholder’ in Oeganda, België is dat veel minder (met 126 miljoen euro de laatste 7 jaar voor Onderwijs en Gezondheidszorg) die zitten meer in Centraal-Afrika.

Het Museveni kwam in ’86 na een lange revolutionaire strijd aan het macht, kon tot 2000 een gematigd beleid voeren, maar verloor daarna al zijn principes. Toch bleven buitenlandse bedrijven, ngo’s en civiele samenleving samenwerken met het regime. De strijdmakkers van Museveni werden zijn geduchte tegenstanders, maar deze haalden het vaak niet in de géén partijstaat die Oegdanda is sinds ’86. Nu is er dus een waardige tegenkandidaat opgestaan, Bobi Wine. De vraag natuurlijk is hoe de politique à la politicienne gaat aflopen, we weten dat in Congo de verkiezingen in de dagen en week voor de verkiezingen beslist wordt.

Heeft Bobi Wine wel voldoende ervaring om een land te leiden? Hierdoor kan de kandidat van de jeugd de strijd verliezen. Toch heeft hij de toekomst achter zich, omdat er in Oeganda nog elk jaar 1 miljoen kinderen bijkomen.

President Museveni isoleert de getto Presidentskandidaat, Bobi Wine (NUP)

Op 30 december werd de presidentskandidaat in Oeganda, Bobi Wine (NUP, National Unity Platform), de reggaezanger die getto President wilt worden, opgepakt vóór een campagne rally samen met zijn 18-koppig mediateam, waaronder Nubian Li (collega van jaren ver). De laatste dagen werd heel het team van Wine opgepakt; security, medische staf, nieuw mediateam, … zelfs de wagens van de campagne moest hij inleveren. Het is duidelijk dat er in Oeganda zware rellen aankomen bij iedere uitslag van de verkiezingen.

Op het eiland Bungala werd het 18-koppige team van Bobi Wine opgepakt, de reggaezanger die in Oeganda getto President wilt worden. Wine werd eerst in een politiewagen gezet en deze werd daarna vol traangas gespoten, daarna werd hij in een helikopter gezet en thuis afgezet. Ondertussen worden veel van zijn medewerkers opgepakt, waaronder Nubian Li, een reggaezanger die al lang een collega is van Wine. Een deel van hen werd gemarteld door de veiligheidsdiensten die ondersteund werden door de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking.

Bobi Wine is de bekendste artiest van Oeganda, die heel populair was bij de jeugd en zich afvroeg of hij niet beter politicus zou zijn om de situatie van de mensen te verbeteren. Hij zong al over ‘social injustice’ dus waarom niet in de praktijk brengen. Toen hij in zijn district verkozen werd tot Parlementslid, moest hij onmiddellijk de strijd aanbinden met de wet van de leeftijdslimiet voor het presidentschap in Oeganda. President Museveni, was al aan de macht sinds ’86 en wilde een eindeloze leeftijdslimiet doordrukken in het Parlement. Museveni die tot 2000 een goede reputatie had, begon zich daarna vast te klampen aan de macht. Hij is nu een echte dictator geworden, daarom de slagzin van Wine #WeAreRemovingADictator.

Daarna werd het Wine verboden om aan politiek en muziek te doen, maar toen ontplofte de getto, er werd zelfs in 2017 een granaat in de kamer van zijn zoon gesmeten met een briefje bij dat als hij zo verder doet er nare dingen zouden gebeuren. Vandaag stuurde hij zijn kinderen naar het buitenland omdat ze al 3 jaar blootstaan aan doodsangsten, maar ze werden tegengehouden door de grenswacht en alles werd publiek gemaakt volgens Wine.

Ondertussen verhoogt de druk op Wine, hij draagt voortdurend zijn kogelvrije vest. Hij is voortdurend in contact met de internationale media. Op 14 januari, binnen een week, zijn het verkiezingen, heerst er een gespannen situatie. Het lijkt alsof president Museveni campagnetijd van Wine wilt afnemen. Terwijl Museveni heel het land rondtrekt is het zeker geen populariteitsslag meer, team Museveni liet al weten dat Wine een serieuze bedreiging vormt voor het presidentschap en dus niet zomaar een grap is.

President Museveni reageert op aantijgingen van getto Presidentskandidaat Bobi Wine (NUP)

President Museveni reageerde op Channel 4 op de aanteigingen van Bobi Wine, één van de presidentskandidaten in Oeganda. Het is duidelijk dat twee verschillende meningen tegenover elkaar staan. Elk even geloofwaardig, maar toch zo verschillend. Hier geven we het woord aan President Museveni.

Volgens President Museveni is Bobi Wine een project van buitenlandse journalisten en diplomaten, over welke landen daarop wil hij niet ingaan. Toch vertelt hij dat sommige mensen elke reden zoeken om hem omver te werpen. Heeft dit te maken met zijn persoon, hij betwijfelt het, want zijn beleid is zodanig goed geörganiseerd dat zijn veiligheidstroepen automatisch ingrijpen wanneer hij op campange is.

Generaal Museveni zegt dat Bobi Wine voornamelijk gesteund wordt door het buitenland en dat hij de jeugd in de waan laat dat hij er voor hun is. Hij zegt dat buitenlandse homoseksuelen tegen hem zijn, terwijl hij altijd in de marge van de samenleving de homoseksualiteit heeft getolereerd.

Hij zegt dat de opstand van de jeugd een positieve dynamiek is in de Oegandese samenleving die er is voor de Oegandezen. Toen hij zijn revolutie begon tegen Amin Dada draaide het tegen stammen en religieuze groepen, terwijl Museveni het een overwinning vindt dat het tegenwoordig rond andere thema’s draait. Toch vindt hij het spijtig dat buitenlandse mogendheden tegenwoordig de oppositie bepalen.

Anderzijds mogen we niet vergeten dat Museveni vroeger een goede socialist was, terwijl hij onder Amerikaanse President Reagan een goede liberaal werd. Ondertussen zijn de zaken enorm veranderd in Oeganda.

Hij vertelt bv. dat het geweld van november, dat rond de vijftig doden naliet, de verantwoordelijkheid is van Presidentskandidaat Bobi Wine, terwijl dit werd uitgelokt omdat Bobi Wine als eerste werd opgepakt.

Het is duidelijk dat er twee meningen tegenover elkaar staan, de goed georganiseerde President Museveni en de reggaezanger Bobi Wine en enkele andere kandidaten die eigenlijk niet meetellen. Toch riep Bobi Wine onlangs op om Museveni voor het internationaal tribunaal in Den Haag te brengen omdat hij letterlijk overdrijft met de aanvallen op Bobi Wine, de kandidaat van de getto.

Resultaat van de verkeizingen

Volgens regering bronnen werden de verkieizingen door Museveni met 58% gewonnen en had Bobi Wine 38% van de stemmen, terwijk maar 54% van de stemgerechtichtigen is (kunnen) (gaan) stemmen.

Ondertussen zit Bobi Wine onderhuis arrest in de buitenwijken van Kampala, er hebben zich soldaten zond zijn huis geïnstaleerd en deze willen niet wijken en mikken zelf op hem als hij buiten komt.

Wine roept op om vreedzaam te betogen.

--

--

Willemjan Vandenplas

Auteur van ‘Dagboek van een Wereldburger’. Everything here is 'not published' and should be considered likewise.