Dj Mukambo, een Brusselse deejay die meer doet dan een plaatje opleggen

Image for post
Image for post
Dj Mukambo © Willemjan Vandenplas

Dj Mukambo, a.k.a. Benjamin Tollet of Benjaflor is niet zo maar een deejay, maar zoals het klassieke schema gaat, een ‘succes story’, die leidde tot een deejay carrière. Hij begon dan ook als journalist bij Agenda Magazine en Brussel Deze Week, werd gids bij Brukselbinnenstebuiten en was tour manager van een Portugese succes band als: Terrakota, die zingent ‘Giro gira’ (ik draai, hij draait), zo gaat het leven van Benjaflor in de Lusofone wereld of gewoon Benjamin Tollet in Brussel.

Dj Mukambo, de man die de Lusofone wereld en de Afrobeat heeft verorberd qua muziek is een man die zich nog altijd thuis voelt in het Brusselse. Hij is zowel in Brussel nog steeds gids bij Brukselbinnenstebuiten, alsook in de winter gidst hij in Rio de Janeiro. Hij werkte in Rio samen met de Nederlandese gemeenschap en voor het concept van fietstours door de stad, Rio by Bike.

Verschillende relaties begeleidden hem in zijn zoektocht naar goede muziek. Hij leerde de zangeres van Terrakota kennen op het Esperanzah festival, en werd prompt manager van Terrakota, die groep, die hij naar internationale bekendheid leidde, toch beweert hij zelf dat de basis al gelegd was voor Terrakota’s succes, laten we hem dus maar een bescheiden Belg noemen.

Zijn pad leidde dus naar de Lusofone wereld, tot tweemaal toe zei hij : ‘Bye Bye Belgium’, één maal om met de zangeres van Terrakota naar Portugal te verhuizen en één maal om met een enorm getalenteerde Brazilaanse danseres naar Rio de Janeiro te verhuizen. De liefde gaf hem dus veel, maar geen echte job, dus bleef hij steeds trouw aan Bruxelles les bains.

Na een succesvol project bij Groovalicious, dat nu ver achter hem ligt, is hij nu onder weg naar Azië om daar de Brusselse diversiteit te verspreiden. Toch wordt hij een dagje ouder, nu is zijn nieuwe hobby foto’s maken van grafitti muren over heel de wereld, wie weet dat hij hiervoor ook zal gevraagd worden om hiervoor te werken…

Ik ken de man al lang, als tourist in Rio, fotograaf bij Groovalicious en voor de PR. Ik leerde van hem voornamelijk dat je altijd professioneel moet blijven. Hij gidste mij door Rio de Janeiro met mijn moeder en dat was een prachtige ervaring. Als collega bij Groovalicious kregen we heel Brussel binnen in la Tentation en la Tricoterie. Dat was hard werken!

Reizen lijkt hem op het lijf geschreven, maar toch is het meer een ‘working holliday’. De meeste mensen verwachten niet dat toen hij achttien was, dat hij zot was van basket en op uitwisseling naar de VS is geweest met AFS. Echter kreeg het zuiden hem in zijn greep, en moet ik toegeven dat hij een lexicon in de zuiderse muziek werd. Zijn internationale carrière leidde tot zijn radio programma, Radio Mukambo. Dat bestaat nu al acht jaar, en kent al 420 afleveringen, 3000 wekelijkse luisteraars en brengt de beste groove’s uit het zuiden en voornamelijk uit de Lusofone wereld op de radio.

Na een tijdje een deejaay programma te hebben gehad op Radio BRUZZ op zaterdagavond, droomt hij van een wereldmuziekprogramma op Radio één of StuBru. Toch zitten de jobs daar redelijk strak, maar dit is misschien een project voor in de toekomst omdat ‘the sky is the limit’ mag zijn voor de getalenteerde Dj Mukambo. Daarnaast verzorgde hij jaren de geschreven wereldmuziekartikels sectie bij BRUZZ, de krant.

Het laatste is zeker nog niet gezegd over Dj Mukambo, laat ons hopen dat hij eens een Brussels lief vindt, voor een Aziatische vriendin is Mukambo misschien te groot als Basketter, toch zou dit een logisch vervolg zijn van zijn carrière. De vraag is natuurlijk, hoe heet Dj Mukambo in Azië?

Tot slot weten we alvast dat toen hij vorige zomer in Malawi was voor de Europese Unie en dat hij, Mkanga, The King, werd genoemd.

Image for post
Image for post
Dj Mukambo Asia Tour

DJ Mukambo, Brusselse deejay is op tournée in Azië,

28/9 Sol Sessions Vol. 11 w/Nickodemus, WATERBOM BALI (ID)
03/10 Jukebox with Bali dub Club, Hank’s Pizza & Liquor, Bali (ID)
04/10 Rentak Bar with Rumshot, Kuala Lumpur (MY)
05/10 JOLOKO Mukambo with Rumshot in Kuala Lumpur (MY)
13/10 Felabration Singapore w/ Instigator Afrobeat Orchestra, Singapore (SG)
17–18/10 Another Brick, Taipei (TW)
19/10 23 Music Room, Taipei (TW)
25/10 Felabration Osaka w/Aya Ifakemi Yem & Go Kiuchi, Osaka (JP)
26/10 VIVA LA MUSICA, Kyoto (JP)
30/10 Cornerstone bar, Osaka (JP)
02/11 Baobab, Tokyo (JP)
03/11 Shibuya Roots, Tokyo (JP)

More info on www.mukambo.be & www.facebook.com/DJ.Mukambo

Written by

Auteur van ‘Dagboek van een Wereldburger’. Te verkrijgen in bxl bij les yeux gourmands, poëtini, pépite blues, la petite portuguaise, Tulibris…

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store