De Menalon trail, zesdaagse wandeltocht in de Peloponnesos

Image for post
Image for post
De Lusioskloof © Willemjan Vandenplas

Wij gingen voor een week naar Griekenland om de Menalon-trail te stappen, officieel vijvenzeventig kilometer in zes dagen. De nadruk ligt op het stappen, maar de eerste dag krijg je een dosis cultuur mee.

Image for post
Image for post
bordje van de menalon trail © Willemjan

De tocht speelt zich af in Arcadia in het midden van de Peloponnesos op zestig kilometer van Olympia. Wij hebben op Athene gevlogen en huurden daarna een auto die we afzetten in Lagkadia, het eindpunt van de trail, om dan naar het begin van de wandeling te gaan in Stemnitsa. Dat was de goedkoopste formule om daar te raken, we reden van Athene op de autostrade richting Tripoli en verder door de bergen heen naar onze bestemming.

De eerste avond aten we in een cafetaria, waar we het typische eten konden proeven, voorgerecht : Grieks slaatje zonder feta, omdat feta te veel cholesterol heeft, daarna frieten met vlees (zoals daarna altijd), dat vlees komt recht uit te bergen, vaak lam omdat er zoveel schapen rondlopen in de bergen. Verder is er qua restaurant geen echte keuze, er is er meestal, maar een, of je eet bij een ‘homestay’.

Schapen brengen honden met zich mee, meestal blijven ze bij de schapen en blaffen ze, maar soms komen ze agressief afgelopen, dan is wel een ‘hoogfrequentie zendertje’ nodig om de honden weg te jagen.

De eerste wandeldag liepen we door de Lusioskloof, daar ontmoeten we Grieks-Orthodoxe monikken, de wandeling was de zwaarste van de week, voornamelijk eens de Lusios overgestoken richting Dimitsana.

Van Dimitsana moet je 800 meter stijgen tot je op een hoogvlakte komt, maar je kan de eerste vijf kilometer afkorten met een kleine taxirit, omdat het een lange dagtocht is van twintig kilometer. Daarna kom je toe in Elati, een bergdorpje zonder restaurant, je kan er een homestay doen, georganiseerd door je reisbureau, dit is nog altijd essentieel voor de gewone wandelaar.

Vandaar is het stappen naar Vytina, dalend via de rivier met op het einde van de dag een steile klim, maar kort. Enkele mooie natuurspektakels en een oude brug over de rivier. Daarna gaat het naar Nymphasia, echter begon het toen pijpenstelen te regenen. Voor beginnende stappers te gevaarlijk. Dus reden we met de bagage naar Valtesinko en vandaar uit wandelden we naar Lagkadia via een zadelrug en dan stijl naar beneden naar het eindpunt.

In totaal stapten we negentig kilometer op vijf dagen. Blijkbaar is het daar in de zomer te warm en wordt er in september tot november en in april — mei gelopen. Het niveau ligt niet superhoog, maar het is een aangename wandeling.

De picknick kan je meestal meenemen vanuit de verblijfplaats. Kamers zijn altijd heel goed in orde. Een biertje na de wandeling is essentieel, maar vergeet niet, je komt weinig tot lezen. De bagage wordt van dorp tot dorp vervoerd, dus daar hoef je je ook al geen zorgen over te maken.

Toch moet je op het parcours altijd een beetje opletten voor losliggende stenen en soms kan het heel stijl worden. De bewegwijzering is goed, maar er is altijd kans op verkeerd lopen. Voor mij krijgt deze wandeling een 8/10, een goede score dus omdat de Grieken hartelijk zijn en het is een aangename wandeling, met goede toeristische faciliteiten.

Image for post
Image for post
Valtesiniko © Willemjan Vandenplas

Written by

Auteur van ‘Dagboek van een Wereldburger’. Te verkrijgen in bxl bij les yeux gourmands, poëtini, pépite blues, la petite portuguaise, Tulibris…

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store