Cones Brussels, de eerste artisanale Argentijnse ijswinkel

Image for post
Image for post
© Cones Brussel, Hippodroomlaan 59 — Elsene

De Argentijn Alejandro Atampi en zijn Brusselse vrouw brengen de artisanale en seizoensgebonden ijsjes naar Brussel. Hij kiest zoveel mogelijk voor verrassende biologische producten en typische Argentijnse smaken. Dit is het geheim van de eerste Argentijnse ijsjeswinkel van Brussel en België.

Het verhaal van Alejandro is uniek, hij begon in Argentinië op jonge leeftijd te werken als metselaar. Begin 2001, vertrok hij naar New York. Dit kwam omdat hij in Argentinië een man had leren kennen die personeel zocht voor zijn ijswinkel Cones in de Verenigde Staten. Dat concept haalde hij ook naar Brussel.

Hij ging aan de slag in een winkel dicht bij de WTC-torens, waar lange rijen klanten waren en leerde daar zijn Brusselse vrouw kennen die Engels studeerde in New York. Sinds een jaar zijn ze in België en bleven ze niet bij de pakken zitten. Ze openden een typische Argentijnse ijsjeswinkel.

Iedereen kent wel de Italiaanse ‘gelato’. Wel, deze is door de Italiaanse massa-immigratie naar Argentinië gegaan, en zo ontstond er een symbiose tussen lokale smaken en Italiaanse smaken. Zo kan je bij Cones Brussel: maté, dulce de leche, maïs, zoete aardappel, biet, pompoen, sabayon, … en verschillende sorbets proeven.

Het bestaat nu vier maanden, tegenwoordig kan je er een ijsje proeven en een kop koffie drinken, soms zijn er facturas of Argentijnse koffiekoeken en natuurlijk de typische alfajores (tarwekoejes met daartussen dulce de leche).

Vanaf nu kan je er elke zondag maté* gaan drinken tussen 15.30 en 18u. Er staat zelfs een tafel om heerlijk te babbelen in het Spaans. De Argentijns-Brusselse gemeenschap is dan ook vertegenwoordigd en vindt er steeds meer zijn ontmoetingsplaats.

De naam Cones verwijst niet alleen naar de vorm van het horentje van de ijsjes, maar is ook de Cono sur, of de zuidkegel van Zuid-Amerika, waar de smaken vandaan komen. Het is dus een heerlijk concept waar je van de Italo-Argentijnse cultuur kan proeven. Het thema van de ijswinkel is de inheemse cultuur van Salta en Jujuy in het Noorden van Argentinië.

Cones Brussels, artisanaal en seizoensgebonden ijs, Hippodroomlaan 59 — Elsene. Info@conesbrussels.com of www.conesbrussels.com (ook B2B)

Openingstijden:
zaterdag 13:00–20:30
zondag 13:00–18:30
maandag 14:00–19:30
dinsdag Gesloten
woensdag 14:00–19:30
donderdag 14:00–19:30
vrijdag 14:00–19:30

*Dat is thee, die met een ijzeren of zilveren rietje en een gedroogde calebas (of kleine pompoenachtige courget) wordt gedronken.

Written by

Auteur van ‘Dagboek van een Wereldburger’. Te verkrijgen in bxl bij les yeux gourmands, poëtini, pépite blues, la petite portuguaise, Tulibris…

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store