Aankopen doen in het buitenland om te besparen

Willemjan Vandenplas
2 min readMar 15, 2024

Veel van mijn vrienden reizen regelmatig. Omdat ik met een beperkt budget en niet altijd toegang heb tot de markt in België, probeer ik soms aankopen te laten doen in het buitenland en mijn vrienden nemen dat dan mee.

Wat interessant is dat in toeristische plaatsen de prijzen meestal hetzelfde zijn. Het probleem is dat ik mijn vrienden daardoor naar de periferie moet sturen voor producten aan de prijzen die locals betalen.

Ik kwam op dit idee omdat ik de prijzen niet zo hoog vond in etnische winkels; ik dacht altijd speciale import moet toch duur zijn. Toch kan je beter haloumi kopen in een orientaalse winkel dan in een een Belgische supermarkt.

Soms moet je daarmee ook oppassen omdat er vaak buitenlandse producten al in de doorsnee Belgische supermarkt staan. Filipijnse rhum of Turkse 3arak. Dat zijn zaken die je gewoon in mainstream winkels al kan krijgen, terwijl je u afvraagt wat die daar doen.

De reden hiervoor is dat elke supermark een ethnische winkel zou kunnen zijn omdat hoe meer een bepaald product gekocht wordt in de supermark hoe meer deze aangeboden wordt in die de supermarkten.

Daarmee dat ik met mijn Afghaanse vriend op zoek ga naar producten uit Afghanistan, ik stelde me de onderzoeksvraag: Zijn er ‘made in Afghanistan’ producten in België? De eerste poging is mislukt, de Afghaanse groene thee is gewoon thee uit China met een Afghaans logo geassambleerd in Sri Lanka, die komt waarschijnlijk uit dezelfde plantage als de groene thee die wij drinken als Belgen.

Daarmee dat als het een kwestie van distributie is dan moet je niet in het buitenland kopen voor andere smaken en interesses, maar gewoon omdat de prijzen voor hetzelfde product lager zijn. En zelf dat is niet gezegd, het kan zijn dat groene thee evenveel kost in Afghanistan als in België. Dat is iets dat je vaak niet beseft, misschien wordt de factuur gewoon bepaald door de prijs van de toegang tot de mark.

En onze markt is zeer toegangkelijk. Terwijl om naar Latijns-Amerika te exporteren je alvast een mooi fractie van de kostprijs moogt aanreken aan logistiek om het product daar te krijgen. Met de boot via het Suez-kanaal naar Europa is natuurlijk niet zo duur, deze boten gaan zelf voor dezelfde prijs leeg terug.

Daarmee dat enige waakzaamheid geboden moet worden dat je u vrienden niet eindeloos doet lopen voor producten die eigenlijk goedkoper zijn in eigen land.

--

--

Willemjan Vandenplas

Auteur van ‘Dagboek van een Wereldburger’. Everything here is 'not published' and should be considered likewise.